ugrás a tartalomhoz
2018. június 20., szerda
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Pusztazámor

Pusztazámor község önkormányzata

Pest megye

Cím

 • 2039 Pusztazámor, Munkácsy Mihály u. 1.
 • Elérhetőségek

  Címer

  Pusztazámor címere

  Polgármester

  • Pátrovics Benedek István

  Alpolgármester

  • Békési Géza Miklós

  Jegyző

  • Dr. Kosztyi Emma

  Képviselő-testület

  • Békési Géza Miklós
  • Garainé Kiss Gabriella
  • Holinszkiné Bachoffer Klára
  • Hornyák András
  • Oláh Gábor
  • Orosz Béla

  Egyéb információk

  • Terület: 10 km²
  • Népesség: 1185 fő

  Pusztazámor kisközség Budapesttől 28 kilométerre délre, az Etyeki-dombság lankáin, a Zámor-patak völgyében található. Első lakói a bronzkorban telepedtek meg itt, és a környéken a római kori telepesek nyomait is megtalálták a régészek. Az elmúlt években feltárt több mint 800 sírt rejtő késő avar kori temető arra utal, hogy a VIII–IX. században sem volt néptelen a Zámor-patak völgye. Pusztazámor első írott említése 1044-ből származik, névadója a Zumur nemzetség volt. A település évszázadokon keresztül királyi birtok volt. Érdekesség, hogy a falu leányágon mindvégig a Zumur nemzetség leszármazottainak birtokában maradt. A község a török hódoltság alatt szinte teljesen elnéptelenedett. A XVIII. századtól a falu lakossága folyamatosan nőtt, a betelepülő magyar családok mellett sok szlovák és német anyanyelvű zsellért is áttelepítettek ide a falu tulajdonosai. A XIX. században a lakosság száma meghaladta a négyszázat, mára az itt élők létszáma eléri az 1157 főt. A település történetében két család játszott fontos szerepet. A Mentler-család 1750-ben kúriát építtetett itt, ebben az időben kezdődött el a környéken párját ritkítóan szép park kialakítása is. Mentler Mihály a XIII. századi román kori templom maradványainak felhasználásával 1758-ban emeltette azt a zámorhegyi remetekápolnát, amely ma is a község jelképe. A remeteség szentélye mögött lévő harangház a XIX. század első felében készült. Benne XVIII. századi harangok találhatók. Pusztazámor központi helyén található az a múlt század első felében épült harangláb, melynek belsejét Szent Imre-szobor díszíti, ez országos ritkaságnak számít. A Mentlerek által megkezdett faluépítő munkát a nagyalásonyi Barcza-család folytatta. Az 1890-ben klasszicista stílusban épült Barcza-kastélyt a milleniumra felújították, az épületben ma kastélyfogadó működik. A II. világháború alatt Tolbuhin marsall a faluból irányította a Budapestet ostromló csapatokat. 1969-ben a települést Sóskúthoz csatolták, s csak 1990-ben nyerte vissza önállóságát. 2000-ben került átadásra a főváros és a környező települések hulladékát kezelő kommunális hulladéklerakó Pusztazámor közigazgatási területén.

  A fővárostól kapott kompenzációnak köszönhetően az infrastrukturális ellátottság közel 100%-os. Új óvoda iskola, konyha, egészségház, Kőkereszti rendezvénypark épült. A közterületek új arculatot kaptak, felújításra kerültek a hősi emlékművek és a Hősök tere elnevezés is az elmúlt évek eredménye. Biztonságos térfigyelő kamerarendszer működik a településen, főként vagyonbiztonsági szempontból. Felújításra került a harangláb és újra hallatszik a déli haragszó. Jelenleg a Zámor-patak mederrendezésének felújítása és a gazdasági-kereskedelmi-szolgáltató övezetben a víz, a szennyvíz és a nyomásfokozó beruházása fog megkezdődni.

  A település szépítése, építése, biztonságossá, komfortosabbá tétele a fő cél, élhető és élni akaró település elvét szem előtt tartva.