ugrás a tartalomhoz
2018. május 28., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Világhírű részecskefizikus az SZTE Ságvári Gyakorló Gimnáziumában

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Magyarok Amerikában - Forró nyomon az ősanyag nyomában címmel tart előadást Prof.
Dr.
Csörgő Tamás világhírű részecskefizikus, az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete, valamint a Harvard Egyetem munkatársa január 13-án, csütörtökön 14.30-kor az SZTE Ságvári Gimnázium dísztermében.  A tervek szerint a professzor meghirdeti és beindítja az Országos Természettudományos Önképző Kör Mozgalmat.
Ebből az alkalomból vendég lesz - az egyetem több oktatója mellett - a Fulbright Alapítvány elnöke, dr.
Brückner Huba, és a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, dr.
Antos László is.
A nagyenergiás magfizikában a legfontosabb és legérdekesebb kérdéseket óriási gyorsítók, az úgynevezett relativisztikus nehézion-ütköztetők segítségével tehetjük fel a Természetnek- fogalmaz Csörgő Tamás.
Ezen ütközések során az anyag olyan állapotba jut, amely egy szempillantással a Világegyetemünk keletkezése, azaz néhány mikromásodperccel a Nagy Bumm után uralkodott.
A professzor előadásában beszél az egyik legújabb tudományos eredményekről is, amelyet magyar kollégáival értek el, feltárva egy korábban rejtőzködő, érdekes szimmetriát.
A középiskolai természettudományos önképzés fontosságának érzékeltetésére ELTE-s diákokkal közösen kifejlesztettek egy olyan új eszközt, amely mindenki számára kézzelfoghatóvá teszi az elemi részecskéket és érzékelteti a kutatás örömét, játékos, de mégis komoly jellegét.