ugrás a tartalomhoz
2018. szeptember 21., péntek
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Ülésezett a Megyei Felzárkózási Fórum

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke tegnap nyitóbeszédében hangsúlyozta, a Fórum célja éppen az, hogy platformot teremtsen a szervezetek számára jó gyakorlataik, tapasztalataik megosztására és a kapcsolatépítésre.,,Az egymástól való tanulás mellett fontosnak tartom, hogy a Fórumon szóba kerüljenek a nehézségek is, hiszen azért is vagyunk itt, hogy a felmerülő problémákra közösen megoldást találjunk"- tette hozzá Németh Zolán.
Az elnök kiemelte, a mai alkalmon olyan jó gyakorlatokat ismerhettünk meg a megyéből, melyek eredményesen karolják fel a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat, gyermekeket, mélyszegénységben élőket, romákat, nőket, és a fogyatékkal élőket, lehetőséget biztosítva számukra a szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáféréshez.A Mosonmagyaróvári Család- és KarrierPONT kisgyermekes családanyák számára nyújt kulturális programokat, gyermekfelügyeletet, jogi- és pszichológiai tanácsadást.
A szervezet célja, hogy az atipikus foglalkoztatási formák, mint a kismamaműszak, vagy a home office előnyeit népszerűsítsék a cégek felé.
Schnitzerné Samu Tímea, a szervezet vezetője nehézségként vetette fel, hogy némely, hátrányos helyzetű anyuka azért nem tud részt venni az általuk szervezett, munkába állást segítő továbbképzésen, mert nincs általános iskolai végzettsége.
Erre a felvetésre már az ülésen megoldási javaslat született: Németh Zoltán azt tanácsolta, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal, hiszen ,,Aktívan a tudásért!" című projektjük többek között éppen az általános iskola befejezését támogatja.Nagy Beáta, Gyömöre Község polgármestere a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesülettel közös projektet ismertette, mely célja a helyi roma lakosság képzése, valamint a helyi nem roma lakosság szemléletváltása.
A polgármester megosztotta azt az elmúlt évek alatt kialakult jó gyakorlatot, mely szerint az érzékenyítő programokat ún. ,,semleges" programelemekkel kombinálva könnyebben bevonható a célközönség.A Montázs projekt nemrég indult, célcsoportja a súlyos, halmozottan sérült személyek.
Számukra és családtagjaik számára klubfoglalkozást tartanak, ahol a mindennapi életvitelhez kötődő tanácsadással segítenek, valamint ingyenes eszközkölcsönzési lehetőséget biztosítanak, ahol az érintettek időszakosan igénybe vehetik az egyébként drága eszközöket, illetve kipróbálhatják őket a megvásárlás előtt. A Győrszemerei Tanoda működését Tar Ildikó szakmai vezető, a tanoda igazgatója ismertette.
Az előadás kapcsán problémaként fogalmazódott meg, hogy a középiskolás roma tanulók felzárkóztatása jelenleg országosan nem megoldott.
A Fórum tagjai egyetértettek abban, hogy ezt a hiányt mindenképpen jelezni kell, ezért Németh Zoltán a Fórum megbízásából t a közeljövőben továbbítani fogja az illetékes minisztérium felé ezt az igény.A szanyi telep-programot Németh Gergely polgármester, valamint Babusa Helga projektmenedzser ismertette.
A közelmúltban elindult program két projektet tartalmaz, melyek egymást kiegészítve hivatottak orvosolni a település nehézségeit.
A szegregált élethelyzet felszámolása egyfelől lakhatási beruházások támogatásával történik, másfelől pedig az érintettek olyan szakmát adó képzésben részesülnek, mellyel a Szanyban lévő vállalatoknál tudnak elhelyezkedni.
A megyei önkormányzat elnöke kiváló mintaprogramnak nevezte a projektet, melyet a megyében és a megyén kívül más, érintett térségben is érdemes lehet alkalmazni.