ugrás a tartalomhoz
2018. október 15., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Egyedülálló köztisztasági akciók a XIII. kerületben

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata

Nagytakarítás - ,,Faltól falig"   Elkezdődött a XIII.
Kerületi Önkormányzat átfogó köztisztasági akciója a kerületben.
Augusztus 17-én ér véget.
A Faltól falig elnevezésű program keretében teljes egészében megtisztítják a járdákat, járdaszegélyeket és a zöldfelületeket a hulladékoktól és a guruló szeméttől.
Összegyűjtik a XIII. kerületi közterületekre illegálisan került hulladékokat is.
Ezzel egy időben zajlik a fasori kaszálások idei negyedik köre is a kerületben.
A XIII.
Kerületi Önkormányzat évente négy alkalommal szervezi meg a Faltól falig köztisztasági akciót - ezzel is segítve az ingatlantulajdonosokat (társasházakat, intézményeket és vállalkozásokat) a jogszabályban előírt közterületi takarítási feladataik teljesítésében.
A XIII.
Kerületi Önkormányzat a mostani takarítási akció kapcsán is hangsúlyozza: a közterületek állapota, a köztisztaság fenntartása a közösségek érdeke is, s együtt mindig többet tehetünk a környezet védelméért.   A ,,Lendületben a XIII. kerület" önkormányzati program vállalásai között szerepel, miként lehet tisztábbá tenni a környezetet a kerületben.
Ehhez jelentősen hozzájárul - beruházással, humán erőforrással - a XIII.
Kerületi Önkormányzat, amely évről évre többet fordít - 2018-ban több mint 200 millió forintot - a kerület köztisztaságára, a kötelező, valamint az önként vállalt köztisztasági feladatok elvégzésére.
Az önkormányzat takarítja például a tulajdonában lévő 250 ezer m2 parkterületet és a 671 ezer m2 lakótelepi zöldterületet.
Rendszeresen felszámolja közterületen a havi átlagosan 150 m3 illegális hulladéklerakásokat.
Évente négyszer, a járda- és zöldsáv-takarítási Faltól falig akció során a kerület teljes területén - járdákon, fasori sávokon, padkákon, zöldsávokon - összesöpörteti a lombot, hulladékot, ebürüléket.
A tavaszi és az őszi időszakokban a kihelyezett zöldhulladékokat megnövelt kapacitással folyamatosan szállíttatja el az önkormányzat.
A 350 ebürülék-gyűjtőedényt nyáron hetente háromszor, az év többi szakában heti kétszer ürítteti az önkormányzat.
S hogy megóvja zöldfelületeit, 12 kutyaillemhelyet is létesített.
Ezek karbantartása, homokcseréje havonta kétszer történik.
Idén tavasztól pedig - a kerületek közül egyedülálló módon - hat új közterületi takarítógép működik az önkormányzat üzemeltetésében a XIII. kerület azon részein az Újlipótvárosban és Angyalföldön is, amelyeket köztisztaságilag javítani szeretne az önkormányzat.
A hat gép kiválasztásánál fontos szempont volt a méret, mivel az adott területen a parkolás miatt a járdaszakaszok keskenyebbek.
A gépek beszerzése megközelítőleg 17 millió forintba került.
Az üzemeltetést - majdcsak 30 millió forint évente - a XIII.
Kerületi Önkormányzat saját forrásból biztosítja.
A XIII. kerületi szabadtéri rendezvényeken az önkormányzat játékos ZÖLD PONT standokat működtet, hogy ezeken keresztül is felhívja a figyelmet környezetünk közös védelmére, a hulladéktermelés csökkentésére és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára.
Egyébként a közutak és parkolók takarítása, a közterületi hulladék-gyűjtőedények, azaz a zöld kukák elhelyezése és ürítése a XIII. kerületben is - az egész kerület területén - a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. feladata.
A kerületi önkormányzat megrendelte a közterületi szemetesek szombati és vasárnapi ürítést, azóta jelentősen csökkent is a hulladékgyűjtők hétvégi telítettsége az Újlipótvárosban is.
Lakossági jelzések alapján az önkormányzat azt is kérte a FKF Zrt-től, hogy 100 helyszínen új közterületi hulladékgyűjtőket helyezzenek ki a kerületben; ezt a kérést a társaság teljesítette.
A társasházak előtti járdaszakaszok takarítása azonban továbbra is a lakóközösségek kötelezettsége; az önkormányzat segíti a társasházak jogszabályban foglalt feladatának teljesítését, de át nem vállalja azt.