ugrás a tartalomhoz
2018. szeptember 21., péntek
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Zöldfejlesztés a Tahi lakótelepen is

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata

Új közparkok, szabadtéri fitnesz a XIII. kerületben   A XIII.
Kerületi Önkormányzat beruházásában a Tahi lakótelep komplex közparki rehabilitációjának első szakasza, a Tahi utca - Béke utca - Fiastyúk utca - Göncöl utca által határolt terület felújítása befejeződött.
Dr.
Tóth József polgármester a mai átadóünnepségen arról beszélt: a Tahi lakótelep felújításának első üteme önmagában 250 millió forintos beruházást jelent, s hozzájárul ahhoz a vízióhoz, amelynek megvalósulása során sikerrel dinamizálható és még inkább humanizálható a XIII. kerület minden szegmense.
A Tahi lakótelep zöld rehabilitációjára - amelynek második szakasza folytatódik - összesen több mint fél milliárd forintot fordít a XIII.
Kerületi Önkormányzat.
Dr.
Tóth József polgármester beszédében elmondta: az önkormányzat a nyolcvan éves XIII. kerületet a lakossággal való folyamatos párbeszéd keretei között, az itt élők igényeinek figyelembevételével fejleszti.
Ennek megfelelően az integrált településmenedzsment elképzeléseiben egyaránt hangsúlyosan szerepel az építészeti és a természeti környezet fejlesztése. ,,Az önkormányzat közép- és hosszú távú programjai jelenleg 2033-ig jelölik ki a kerület folyamatos, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődésének különböző szakaszait" - hangsúlyozta Tóth József polgármester.
Hozzátette: a komplex közterületi megújításokat tartalmazó AngyalZöld illetve AngyalZöld Plusz programok keretében csak az elmúlt hat évben az önkormányzat majdnem 3 milliárd forintot fordított zöldfejlesztésekre. 2018-ban újabb 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre ezen a területen.
A Tahi lakótelep zöldfejlesztésével kezdetét vette a hatvanas években épült lakótelepek közterületeinek megújítása is a XIII. kerületben - a hetvenes-nyolcvanas években épült házgyári lakótelepek közterületi rehabilitációs programját követően.
Ezzel pedig a kerület északi, Rákos-patak ,,fölötti" területein is elindult a közparkok felújítása.
Tóth József polgármester a zöldfejlesztéssel kapcsolatos mai átadóünnepségen azt is kiemelte: a Tahi lakótelep felújításának első üteme önmagában 250 millió forintos beruházást jelent, és ugyancsak hozzájárul ahhoz a vízióhoz, amelynek megvalósulása során sikerrel dinamizálható és még inkább humanizálható a XIII. kerület minden szegmense.
A Tahi utca - Béke utca - Fiastyúk utca - Göncöl utca által határolt terület beruházását széles körű társadalmi konzultáció előzte meg: a lakossági igények alapján újult meg a terület.
A beruházás két közparki részt érintett: a Máglya köz körülötti zöldterületet (18.250 m2) és a Madarász Viktor utca - Tomori köz közötti zöldterület déli részét (3500 m2).
A parkok, pihenőkertek változatosabbak lettek, rekreációra alkalmasak, használatuk biztonságosabbá vált.
A fejlesztés hangsúlya a Máglya közt körülölelő majdcsak kéthektáros ,,ősfás" parkrészre esett.
De a Madarász Viktor - Tomori köz közötti területen is nívós pihenőparkot hoztak létre egyedi kőkerttel.
Külön figyelmet fordítottak az itt álló idős és értékes faállomány védelmére.
Az ökologikus zöldfelület-gazdálkodás jegyében a terület egészén, több mint 17 000 m2-en szórófejes és csepegtető csöves öntözőhálózat lett.
Ennek ellátására 2 talajvíz-kutat alakítottak ki, ami ivóvízkímélő és gazdaságos.
A megújult játszótéren a Máglya közre utaló lángnyelvek díszítik a gumiburkolatot.
Itt egy új mászóvárat és körforgót is elhelyeztek.
A területen tornateret létesítettek kényelmes kültéri szőnyegburkolattal és 5 fitneszeszközzel.
A sötétedés után a biztonságot erősíti a 28 új közvilágítási kandeláber.
A XIII. kerület 249 millió forintot fordított a beruházás első szakaszára.
A második ütem a Tomori köz és az Ifjúság kútja menti közterületek felújítása lesz.