ugrás a tartalomhoz
2018. október 15., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Újabb egészségügyi fejlesztések a XIII. kerületben

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata

Bővülhet az egynapos sebészeti szolgáltatás  Több mint 13 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Szegedi úti szakrendelőjében 2007-től.
A műtőt nemrég ismét fejlesztették, korszerűsítették.
Az intézmény vezetése úgy véli: a nemrég bejelentett, az egynapos sebészetet fókuszba állító kormányzati koncepció a kerület számára is lehetőséget teremt a szolgáltatás bővítésére.
Ezzel nem csupán a XIII. kerületiek ellátásának színvonalát emelhetik még magasabb szintre, de tehermentesíthetnek más, jelentős sebészeti várólistákkal rendelkező egészségügyi intézményeket Budapesten, illetve a főváros vonzáskörzetében.
Az ilyen műtétek a betegek és az egészségügyi finanszírozó rendszer számára is előnyösebbek a ,,hotelszolgáltatás" költségeit is magában foglaló kórházi metódusoknál.  A XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Szegedi úti szakrendelőjében már a kétezres évek közepén rendelkezésre állt az egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő, illetve az annak működését biztosító személyzeti és technikai struktúra.
Az intézmény itthon így az elsők között a legkorszerűbb technológiával koncentrált az orvoslás egyik meghatározó, 21. századi ,,profiljára".
Csak 2007-től több mint 13 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek itt.
Ezek orvosi szakterületei: sebészet, ortopéd sebészet, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, nőgyógyászat.
A XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa, dr.
Hertzka Péter az elmúlt tíz évben - összhangban az önkormányzat egészségpolitikai elképzeléseivel - kiemelt figyelmet fordított az egynapos sebészet struktúrájának fenntartására és fejlesztésére is.
Az operációknak helyet adó műtő eszközeit nem csupán rendszeresen karbantartják, de a nemzetközi technológiai trendekhez igazodó cseréjük is természetes. 2017 végén a legkorszerűbb altatógép, műtőlámpa, műtőasztal váltotta a korábbi, még jól működő, de már nem a legmodernebb eszközöket.
A XIII. kerület egynapos sebészetén rendkívül rövid a várakozási idő.
A beteg még a gyakori szürke hályog esetében is 3-4 héten belül túlesik a műtéten.
Dr.
Hertzka Péter és csapata - az önkormányzat támogatásával - már a korábbi években jelezte az illetékes állami szervezetek felé: a pozitív tapasztalatok alapján érdemes lenne újabb orvosi szakterületeket bevonni a XIII. kerület egynapos sebészeti ellátásába.
Elsőként is a baleseti sebészetet és a kézsebészetet, amelyek esetében a páciensnek nem kellene kényszerűen kórházba mennie, hogy kivegyék a korábban elvégzett traumatológiai beavatkozások során használt szögeket, lemezeket, drótokat, hanem ,,helyben" történhetne a korábbi műtétekkel megkezdett végleges helyreállítás.
A bővítésnek korábban főként bürokratikus akadályai voltak.
Az intézmény vezetése azonban most úgy véli: a nemrég bejelentett, az egynapos sebészetet fókuszba állító kormányzati koncepció a kerület számára is lehetőséget teremt a szolgáltatás bővítésére, amivel nem csupán a XIII. kerületi polgárok ellátásának színvonalát emelhetik még magasabb szintre, de tehermentesíthetnek más, jelentős sebészeti várólistákkal rendelkező egészségügyi intézményeket Budapesten, illetve a főváros vonzáskörzetében.
A magyarországi egészségügyi finanszírozási viszonyok között az egynapos sebészeti műtétek átlagosan negyven százalékkal járnak kevesebb költséggel, mint az azonos betegségtípusnál végzett kórházi beavatkozások.
A betegek számára pedig a gyógyulás szempontjából is pozitív, hogy a műtétek után - nem megszakítva a kapcsolatot az orvosi teammel - otthoni környezetben regenerálódhatnak.