ugrás a tartalomhoz
2018. szeptember 21., péntek
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Elismerten környezetbarát a miskolci távfűtés

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Távhő Ökocímkét nyert el szolgáltatásával a Miskolci Hőszolgáltató Kft.   A megújuló energiaforrások példamutató használatáért, valamint az így megvalósult alacsony szintű széndioxid-kibocsájtásért Távhő Ökocímke védjegyet nyert el a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ).
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) alapította, a környezetbarát hőtermelést igazoló védjegyet 2017. november 14-én Budapesten, a XVII.
Távhőszolgáltatási Szakmai Napok keretében adták át.   A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége fontosnak tartja, hogy tájékoztatassa a lakosságot - különösen a mintegy 1,5 millió távhőfogyasztót - arról, hogy a távhőszolgáltatás milyen módon járul hozzá az ország környezet- és klímapolitikai céljainak teljesítéséhez.
Ennek érdekében dolgozták ki a távhőrendszerek egységes, önkéntes környezeti teljesítmény tanúsítási rendszerét és annak tanúsítási formáját, a Távhő Ökocimkét, amely a háztartási elektronikai eszközök jól ismert energiacímkéihez hasonló információkat nyújt arról, hogy a távhőszolgáltatás mennyire energiahatékony és környezetbarát.
A Távhő Ökocímke a tájékoztatás mellett motivációt jelent a távhőszolgáltatók számára, hogy versenyképes árú, megbízható és klímabarát szolgáltatást nyújtsanak, javítsák az energiahatékonyságot és növeljék a megújuló energiaforrások felhasználását.
Kiemelten fontos, hogy a megújuló energiaforrások részaránya 2020-ra legalább az Európai Unió által elvárt 13%-ra, de sokkal inkább Magyarország részéről megcélzott 14,65%-ra növekedjen.
A távhőrendszerek használata jelentékeny módon hozzájárul a lokális és globális szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.   Miskolc Megyei Jogú Város elkötelezett a környezetvédelem területén a megújuló energiaforrások hasznosításában, a környezettudatos szemlélet kialakításában.
Ennek egyik legszemléletesebb példája, hogy 2010 óta a városi távhőhálózatban három különböző megújuló energiaforrást - geotermiát, biomasszát és depóniagázt - is hasznosít a MIHŐ Kft., amelynek környezetbarát fejlesztési eredményei a miskolci távfűtött lakások közel 60 %-ában érvényesülnek.
Ennek elismeréséért - a Távhő Energiacímke elnyeréséért - 2017. augusztus 15-én nyújtott be pályázatot a MIHŐ Kft. a MaTáSzSz-hoz.
Az ökocímke használati jogáért a társaság Miskolc két legnagyobb egységes távhőrendszerével, a városi távfűtött lakásállomány 80 %-át ellátó avasi és a belvárosi hőkörzettel pályázott.
A két hőkörzetben az ellátott lakossági felhasználók száma több, mint 25 000 lakás, és itt található az egyéb - intézményi és közületi - felhasználók döntő hányada.   2017. november 6-án a MIHŐ Kft. értesítést kapott a Távhő Ökocimke Értékelő Bizottságtól, hogy pályázatukat támogatásra érdemesnek ítélték.
A döntés értelmében a MIHŐ Kft. jogosulttá vált a védjegyhasználati licencszerződés megkötésére.
A Távhő Ökocimke ünnepélyes díjátadó ünnepségére 2017. november 14-én került sor.
A három évig érvényes Távhő Ökocímke elnyerése annak elismerése, hogy a MIHŐ Kft. fejlesztéseinek köszönhetően a miskolci távhőszolgáltatás nem csak kényelmesebb, biztonságosabb, hanem környezetbarát is.Távhő Ökocímke - háttér A Távhő Ökocímkét a távhőszolgáltatók nem teljes távhőrendszerükre, hanem egy-egy - úgynevezett - hidraulikailag egységes rendszerre igényelhetik (Miskolcon ilyen egység például Avasi hőkörzet, vagy Belvárosi hőkörzet).
Ezek a távhőrendszerek bármilyen hőforrásból termelt hőt be tudnak fogadni és el tudnak juttatni a végfelhasználóhoz.
A Távhő Ökocímke három kategóriában ad tájékoztatást egy távhőrendszer környezeti teljesítményéről:1.       primerenergia-hatékonysági tényező (GJ/GJ)2.       megújuló energiaforrásokkal termelt távhő részaránya (%)3.       fajlagos CO2 kibocsátás (kg/GJ)A távhőrendszereket kategóriánként 7 osztályba sorolják (A+, A, B, C, D, E, F, ahol C jelenti az országos referenciaértéket).
A Távhő Ökocimke bevezetésével a távhőszolgáltatókat a folyamatos rendszer-korszerűsítésekre, ezzel a minél magasabb osztálybasorolás elérésére kívánják ösztönözni.