ugrás a tartalomhoz
2018. szeptember 21., péntek
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Nyolc koncert és zeneszerzőverseny a 19. Beethoven Budán Fesztiválon

BUDAPEST I. kerület - Budavári Önkormányzat

Nyolc koncerttel, nemzetközi zeneszerzőversennyel és házimuzsikálásokkal várja a közönséget a 19.
Beethoven Budán Fesztivál.
A Budavári Önkormányzat minden májusban megemlékezik Beethoven budavári fellépésének évfordulójáról, a 2018-ban 19. alkalommal megrendezett koncertsorozat május 1. és 7. között lesz.
A zenei programsorozat keretében első alkalommal meghirdették a Budavári Beethoven Zeneszerzőversenyt, melyre külföldi és magyar zeneszerzők jelentkezését várják.   A pályázatra nevezni olyan önálló zeneművel lehet, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) c. dalciklusának egy tetszőleges témájára írt variáció vagy parafrázis, és eddig sehol nem hallotta a nagyközönség.
A mű hossza 7-12 perc, zongorás kamarazenei műfajban.
Egy pályázó maximum három pályaművel indulhat.
A beérkezett műveket egy hattagú szakmai zsűri értékeli, amelynek elnöke Maros Miklós zeneszerző.
A nemzetközi verseny összdíja 6000 euró.
Az 1. helyezett 3000, a 2. helyezett 2000, a harmadik helyezett 1000 euró díjazásban részesül.
A díjazott művek - az eredeti dalciklussal együtt - a Beethoven Budán Fesztiválon 2018. május 2-i koncertjén csendülnek majd fel a Budai Várban.
A Beethoven-ihlette műveket 2018. március 14-ig várják a szervezők.
A 19.
Beethoven Budán Fesztiválon több újdonsággal is találkozhatnak a zenerajongók.  A tervek szerint egy héten keresztül, délutánonként házimuzsikálások lesznek, egyszerre több helyszínen is.
Így például a Jókai Anna Szalonban vagy I. kerületi lakásokban játszanak majd ismert művészek, zeneakadémisták és amatőrök.
Több Beethovennel kapcsolatos filmvetítés és templomi koncert is lesz.
A fesztivál a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és Purcell Kórus koncertjével indul a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébániatempolmban, ahol a C-dúr mise csendül majd fel.
Május 3-án az Új utak Beethovenhez című sorozat első koncertje lesz a Budavári Városházán, melyen ifjú tehetségek szólaltatják meg Beethoven örök dallamait.
Ugyanezen a napon a Várkert Bazárban - több éves hagyományként - a jazz-rajongókat várják, Beethoven-inspirálta feldolgozásokkal készül a Jazzical Trio.
A következő napon Oláh Kálmán jazz-improvizációkkal a Budafoki Dohnányi Zenekarral lép fel a MOM Kulturális Központban.  Május 5-én Fülei Balázs, Lesták-Bedő Eszter és Szőke Zoltán korhű hangszereken adja elő Beetthoven műveit, majd szombaton, az Új utak Beethovenhez sorozat második koncertjén kamarazenét hallgathatnak az érdeklődők, fiatal művészek tolmácsolásában.
A fesztivál Beethoven 1800. május 7-i budai fellépésének évfordulóján emlékhangversennyel zárul.
Ekkor kerül sor a tavaly elkezdődött Beethoven-szimfóniák sorozat 2. koncertjére, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában.   Budapest, 2017. 11. 13.