ugrás a tartalomhoz
2018. június 25., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Egyházak a vidéki Európáért

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Három napos nemzetközi tanácskozásnak adott otthont a Hajdúnánási Református Egyházközség március 22-24. között.
Az Európai Protestáns Egyházak Szövetsége szervezésében és a Magyarországi Református Egyház támogatásával Dániából, Norvégiából és Németországból érkeztek vendégek, hogy a CASCORE - Az egyház és a társadalmi kohézió a vidéki Európában program munkacsoportjának tagjai megismerkedjenek a magyarországi vidéki református gyülekezetek közösségépítő szolgálatával, jó gyakorlataikkal.A vendégeket március 22-én délután Szólláth Tibor polgármester úr, és Gacsályi Gábor a Hajdúnánás Református Egyházközség vezető lelkésze fogadta a Korona vendégházban, majd a magyarországi és a Kárpát-medencei református egyházak munkájának bemutatása zárta az első napot.
A program másnap az Aranyszalma alkotóházban folytatódott, ahol több előadás is elhangzott a magyarországi, ezenbelül a Hajdú-Bihar megyei vidéki református gyülekezetek, főként a szeretetszolgálatok közösségépítő, gazdaságfejlesztő tevékenységéről.
A munkaértekezlet helyi koordinátora Kocsis Áron református lelkipásztor volt, aki az elmúlt évben már jó hírét vitte a nánási közösségépítés városi, valamint egyházközségi szintű jó gyakorlatának, példaértékű együttműködésének.
Mint elmondta a vendégek különösen rácsodálkoztak arra, hogy nálunk milyen széleskörű a református egyház hatása és ráhatása a helyi társadalomra, hogy az oktatás területén az óvodától a középiskoláig jelen van a református egyház.
A tapasztalatcsere során kiderült, Európa szerte komoly gond a vidék kistelepülések kiürülése, kisközösségeik megtartása.
Karen Marie Leth-Nissen a CASCORE program koordinátora elmesélte, hogy ,,Dánia általában nincs rossz helyzetben, viszont a vidéki közösségek komoly problémákkal küzdenek.
Talán egy szép példa arra, hogyan is működhetnek együtt egyházak és helyi önkormányzatok, civil szervezetek.
Dániában egy szigeten, egy már használaton kívüli templomban egy rekreációs központot alakítottak ki, így lehetőséget kapott a helyi közösség a tovább élésére, hiszen munkahelyeket teremtettek, turisztikai attrakció készült, és olyan együttgondolkodás alakult ki az érintett felek között, amellyel a helyi közösség megtartása a cél." A munkacsoport harmadik nap a Kendereskertben személyesen is meggyőződhetett mindarról, amelyről előzően hallottak; így megismerkedtek a Nánási Portékával, a Bocskai Koronával, vagy éppen a közmunka program értékteremtő folyamataival.
HNU