ugrás a tartalomhoz
2018. június 25., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

A XIII. kerület a biztonságosabb közlekedésért

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerületi Önkormányzata

A XIII. kerületi utak forgalomtechnikai kezelése fővárosi feladat.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a közlekedés biztonsága érdekében jobb, ha a fejlesztési, üzemeltetési feladatok meghatározásában, erejéhez mérten megvalósításában a kerületi önkormányzat is részt vesz. 2017. év fő forgalomtechnikai feladata: az újlipótvárosi forgalomcsillapítás.   Újlipótvárosban a településszerkezeti adottságok miatt a parkolási igény lényegesen magasabb, mint a rendelkezésre álló helyek száma.
A forgalom intenzitását növeli, hogy az autók egy része parkolóhelyet keresve többször is áthalad ugyanazon a csomóponton.
Gyakoriak a szabálytalanul parkoló autók, melyek akadályozzák a biztonságos közlekedést.
Az Újlipótvárosban ezért forgalomcsillapított övezeteket (Tempo 30) alakítunk ki a probléma átfogó megoldása érdekében a Budapest Közút Zrt-vel közösen.
Az egyenrangú csomópontokat úgy alakítjuk át, hogy az épített útburkolati küszöb a gépjárművezetőket a csomóponthoz közeledve lassításra kényszerítse.
Az egyenrangú útkereszteződésben a csomópont közepének kiemelése készül, egyéb esetben az alárendelt csomóponti ágon helyezzük el a forgalomlassítás eszközeit.
Az első csomóponti küszöböt a Radnóti Miklós utca Tátra utca kereszteződésében 2016. decemberben elkészítettük.
Az idei évben valósul meg a Tátra utca környezetének forgalomcsillapítása.   Példaértékű kezdeményezés a Hegedűs Géza Általános Iskola előtti rövid idejű parkolás lehetőségének kialakítása.
Oktatási intézmények környezetében gyakran probléma, hogy az utas kiszállása, illetve bekísérése idejére megálló gépjárművek feltorlódnak.
A helyzet kezelésére a K+R azaz ,,Kiss and Ride" zóna lehet megoldás, egy olyan megállásra kijelölt hely, ahol a járművel csak rövid ideig tartózkodhatnak.
Egyéb időszakban a területre történő behajtást tábla tiltja, vagy fizikailag is megakadályozható parkolásgátló oszlop elhelyezésével.
A parkoló kialakítása a 2017/2018 tanév kezdetére készül el.   2016 tavaszától a kerületben teljes munkaidős útfelügyelő dolgozik, akinek elsődleges feladata az úthálózaton található úthibák észlelése.
Mivel így a tudomásunkra jutott hibák mennyisége jelentősen megnőtt, az útüzemeltetési költségeket megnöveltük. 2017. évben több mint 320 millió (321.192.000) forintos útfenntartási keretből a gyalogosforgalom segítésére az idei évben 4 gyalogátkelőhelyet építünk ki:   Pannónia utca-Ipoly utca kereszteződésénél;  Cserhalom utca-Mura utca kereszteződésénél; Kassák Lajos utca-Dévai utca kereszteződésénél;  Kassák Lajos utca-Bulcsú utca kereszteződésénél.   Előkészítés alatt van a Népfürdő utca - Viza utca csomópontjánál a lámpával vezérelt gyalogos és kerékpáros átvezetés tervezése.
A Budapest Közút Zrt. szóbeli ígérete alapján a kivitelezést magára vállalja.
A Jász utcában a Rokolya utca és Dolmány utca közötti szakaszon két oktatási intézmény is található, ezért erre a szakaszra két forgalomcsillapító küszöb építését tervezzük.
A 2017/2018 tanév kezdetére a kivitelezés megvalósul.    2017. során átépítjük az alábbi járdaszakaszokat is:  Országbíró utca 2. előtti megsüllyedt aszfaltjárda,  Madarász Viktor utca 1. keleti oldali járdaszakasz,  Kassák Lajos utca (Huba utca - Csángó utca közötti szakasz) aszfaltjárda átépítése,  Hegedűs Gyula utca 45-47. előtti aszfaltjárda átépítése, Tátra utca felmérés szerinti járdaszakasz átépítése.   A XIII. kerület közigazgatási területén belül található közutak közül az önkormányzat tulajdonában és kezelésében 462 366 m2 szilárd útburkolat, 580 816 m2 burkolt járda és 24.627 m2 kerékpárút, illetve kerékpársáv van.