ugrás a tartalomhoz
2018. június 25., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Dunaharaszti

Dunaharaszti város önkormányzata

Pest megye

Jelenleg Ön a 2006-os önkormányzati választás adatait látja!
A 2010-es, friss adatok megtekintéséhez kattintson ide!

Cím

 • Dunaharaszti,
 • Elérhetőségek

  Polgármester

  • dr. Szalay László

  Alpolgármesterek

  • Daróczi Pál
  • dr. Gyalai Mihály

  Jegyző

  • Pethő Zoltán

  Képviselő-testület

  • Bakó István
  • Bucskó Marianna
  • Fényes István
  • Gáll Sándor
  • Hajdu Zsolt
  • Horváth Jenő
  • Kiss János
  • Knapp Tibor
  • dr. Kovács György
  • Kücsön Sándor
  • Makay László
  • Mannheim Lénárd
  • Pékó Zoltán
  • Pongrácz György
  • Velkei Károly

  Egyéb információk

  • Népesség: 19 031 fő

  Képek

  Dunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzataDunaharaszti város önkormányzata

  Aváros, ahol az ígéreteknek eredménye is van.

  Dunaharaszti város önkormányzata

  De még van tennivalónk

  dr. Szalay László polgármester


  Dunaharaszti legelső történeti emlékei jóval az időszámítás előtti időból valók. Rómer Flóris kutatásai szerint a rómaiak castrumot építettek Haraszti térségében. Ezt alátámasztja Luigi Ferdinando Marsigli 1726-os Dunát bemutató atlasza is, melyen Haraszti (Arajt) északi határába helyezi a rómaiak egyik helyőrségének maradványait, melyet Transaguincummul azonosít. A birodalom hanyatlása során a területet először a hunok foglalták el, később a gótok, majd az avarok lazán szervezett birtokaihoz tartozott. A honfoglaláskor a vidék Árpád fejedelem szálláshelyéhez tartozott. A település a középkorban a Csepel-szigeti királyi uradalom része volt, a XIV. században az Imrégi-család birtokában, majd a Gecseyek birtokába kerül a falu. A XlX. század végére Dunaharaszti a pesti polgárság által kedvelt nyaraló- és fürdőhellyé vált. 1892-ben vált elterjedtté a Dunaharaszti névhasználat, utalva ezzel a település fürdőhelyjellegére. Az ide települők Haraszti északi részén, az újonnan felparcellázott földeken kezdtek építkezni, így hamarosan kialakult a sokáig Újharasztinak nevezett településrész. A városi lakosság rendszeres jelenléte a községben a városi szemléletmód elterjedését vonta maga után. Így hamarosan ipari vállalkozások is megjelentek, növekvő számbon foglalkoztatva a helybéli munkaerőt. A ll. világháborúig a község tovább gyarapodik, civil szervezetei bővülnek. 1929-ben megnyílik az első benzinkút, melyet a Vacuum Oil Company Rt üzemeltet. 1932-ben az akkori törvényhatósági utak, a Fő út és a Némedi út keramitburkolatot kap. A világháború jelentős károkat okozott. Mivel a település vasúti és közlekedési csomópont volt, számos harci esemény zajlott a területén. A helyi zsidó közösség a departáció utolsó áldozatai közé tartozott, egykori jelenlétüket a Baktay téri izraelita temető őrzi. A helyreállltásokat követően Harasztin is megkezdődött az egyéni gazdák szövetkezetbe vonása. A 90-es évektől kezdődően mind a gazdasági, mind a társadalmi élet felélénkült. Az újonnan kiépülő 51-es gyorsforgalmi és az M0-s elkerülő autóút kiépülése, valamint a kedvező helyi adófeltételek a település iparterületi övezetére vonzott számos vállalatot.

  Dunaharaszti kulturális életét isˇ fellendítette a rendszerváItás. A megalakuló nemzetiségi önkormányzatok mellett (német és roma), civil és hagyományőrző szervezetek alakultak, illetve régiek alakultak újjá, mint pl. a Dunaharaszti Szépítő Egyesület, a Polgári Kör, Gazdakör. Újjáalakult a DMTK sportegyesület is.

  A gyors fejlődés, akárcsak 120 évvel korábban, nemcsak minőségbeli változásokat hozott, hanem a település rangja is megváltozott. Míg akkoriban a település nagyközségi státust kapott, addig 2000-ben Dunaharaszti városi rangra emelkedett. Piaca egyike a legnagyobbaknak a megyében. Négy bankja térségi szerepkörrel is működik. Élelmiszer-nagyáruházai és egyéb szaküzletei 10–15 kilométeres körzetben bírnak térségi vonzerővel. A fejlődés motorja, hogy az M0-s körgyűrű megépülése nyomán – a budaörsi közúti csomóponthoz hasonlóan – az ország egyik legfontosabb közúti tranzitközpontjává vált. Térségi szerepe szempontjából döntő, hogy naponta 176 vonat-, autóbusz- és HÉV-járatpár köti össze a fövárossal és vonzáskörzete többi településével. Dunaharaszti, részben a múltból örökölten, iskolaközpont is. Különböző jellegű iskolái sok településről fogadnak tanulókat. Háram általános iskolája mellett 4 és 6 évfolyamos- – UNESCO-kapcsolatokat is ápoló – gimnáziuma és országos beiskolázású szakközépiskolája van, ahol felnőttoktatás is folyik.

  Dunaharaszti üdülőtelepülés is. A szezonális belföldi és külföldi üdülők száma 2500–3000. Nemcsak a Kis-Duna és a Duna–Tisza-csatorna mellett, de a tiszta vizű bányatavak körül is üdülőcentrumok épültek ki. Arculatán is érződik, hogy üdülőhelyként emelkedett ki a falusi települések sorából. Magas épület kevés akad, de a házak 90%-a virágos, előkertes.

  Az infrastruktúra kiépítettsége a térségi átlagnál jóval magasabb. A villany-, víz-, gáz- és telefonhálózat teljesen kész. A csatornázás kiépítése befejeződött. A szilárd utak aránya megközelítőleg 60%, a csapadékvíz-elvezető rendszert is most építik ki. Társadalmi élete nagyon gazdag. Több mint 30 különböző célú egyesület és alapítvány működik a városban, a sportegyesületek és szakosztályok száma is húszon felül van. A történelmi egyházak mellett megjelentek a településen az új felekezetek is. A településen 9 templom, illetve imaterem van. Kulturális élete is sokszínű. A helyi szervezetek közül a Polgári Kör, a művelődési ház, a zeneiskola, a Német Kisebbségi Önkormányzat és az egyházak hagyományosan kulturális és nemzetiségi napokat rendeznek. Rendszeresek a művészeti kiállítások, zenei rendezvények, szellemi fórumok, irodalmi összejövetelek.

  Nemzetközi kapcsolatok: városi szinten testvérvárosi kapcsolatot építettünk ki a németországi Altdorf b. Nürnberg várossal. Ezenkívül a szervezetek és intézmények több nemzetközi kapcsolattal rendelkeznek, a gimnázium pl. hat ország iskoláival tart kapcsolatot. Dr. Szalay László, a város régi és új polgármestere méltán büszke az elmúlt 4 év eredményeire, hiszen amit ígértek, az meg is valósult: több mint 50 utat építettek és újítottak fel legalább évi 200 millió forint ráfordítással; közbiztonságot ígértek, melyet korszerű térfigyelő kamerarendszer telepítésével fejlesztettek; a város gyermekeinek jövőjéről az ez időszakban épült európai színvonalú óvoda és a 4 új játszótér gondoskodik, a nyugdíjasok és a hátrányos élethelyzetben lévők hatékony támogatására a térségben egyedülálló módon kezdték meg az akadálymentesítést, és jelentős szociális támogatást biztosítottak a rászorulóknak; új városközpont építése; a helyi vállalkozásokat segítve a városi beruházásokat csak helyi vállalkozókkal végeztették; a város vezetését és a hivatal működését illetően az ISO-minősítés és a megyében elsőként bevezetett e-ügyintézés önmagáért beszél.

  A jövőt tekintve „van még tennivalónk”. Számos pályázat és beruházás kíséri majd az új ciklust, a meglévő értékek karbantartása és megóvása mellett. A város turisztikai látványosságai közül mindenképp említésre méltó a Kis-Duna természetvédelmi terület a sport-szigeti parkerdővel, a Földváry-kúria, mely épület ad otthont a polgármesteri hivatalnak, a Szent István római katolikus templom, melynek kertjében látható Nepomuki Szent János, Dunaharaszti védőszentjének szobra a helytörténeti gyűjtemény és a Baktay Kortárs Képzőművészeti Galéria a Baktay Gimnázium épületében.

  A város aktív közösségi életét tükrözik a kulturális és egyéb szabadidős rendezvények, mint például: a polgármesteri bál márciusban, az augusztusi városi búcsú, az őszi szüreti felvonulás, a sváb napok, a Márton-napi felvonulás, számos sportrendezvény. A városunkba látogatók eljuthatnak HÉV-vel a Danaharaszti-felső (Soroksári út) állomáson keresztül, vagy távolsági busszal Szigethalom felől, valamint vasúttal a Bp. Keleti és Kőbánya-Kispest pályaudvarokról, illetve az M0 autóút Danaharaszti lejáróján és Budapest–Soroksári úton keresztül. Látogasson el honlapunkra, vagy a vendégváró honlap Danaharasztira vonatkozó részénˇ a www.dunaharaszti.lap.hu oldalra!