ugrás a tartalomhoz
2018. június 25., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Bátaszék

Bátaszék város önkormányzata

Tolna megye

Jelenleg Ön a 2006-os önkormányzati választás adatait látja!
A 2010-es, friss adatok megtekintéséhez kattintson ide!

Cím

 • 7140 Bátaszék, Szabadság u. 4.
 • Elérhetőségek

  Címer

  Bátaszék címere

  Polgármester

  • Bognár Jenő

  Alpolgármester

  • dr. Szabó Ákos

  Jegyző

  • Bozsolik Róbert

  Képviselő-testület

  • dr. Bonnyai József György
  • dr. Erőss Ferenc
  • dr. Kostyálné dr. Kovács Klára
  • Kovács Norbert
  • Mészáros Vilmosné
  • Partiné Harcsa Magdolna
  • Péter Gábor
  • Péter Géza
  • Rigler Gyula
  • dr. Somosi Szabolcs
  • Sümegi József
  • Tresz Gábor

  Egyéb információk

  • Népesség: 6824 fő

  Bátaszék Tolna megye délkeleti részén, a Dunát kísérő ártér és a Mecsekhez kapcsolódó szőlővel beültetett dombvidék vonulata között helyezkedik el, fontos közúti és vasúti csomópont. Lakosainak száma: 6824 fő. Szervezési-ellátási körzete mintegy 5–6 település, de egyes intézményei 10–12 települést vonzanak. Első írásos említése a településnek 1142-ből a cikádori apátság alapító leveléből való. II. Géza uralkodása idején települnek a ciszterciek a mai Bátaszék területére, felépítve itt a magyarországi ciszterci rend első kolostorát. Az apátsági romok feltárása és romkertté alakítása befejeződött, 2001-ben megnyílt a látogatók előtt. A középkori oklevelek Cikádor vagy Szék néven említik a települést, mai

  Bátaszék város önkormányzata

  névalakja 1535-ben fordul elő mint Batha Sec. 1441-ben Ulászló király adománylevele mezővárosként említi Bátaszéket. Ezt a rangját 1871-ig őrizte meg. A törökök lerombolták a települést, de a kiűzetésük után a túlélő őslakosság és az ide telepített nagyszámú német telepes munkája nyomán az egyik legjelentősebb településévé válik a megyének, mely rangját az 1900-as évek közepéig megőrizte. Nagy előrelépést jelentett a település életében az 1873-ban átadott bátaszék–dombóvár–zákányi vasútvonal, majd a sárbogárd–budapesti, a pécsi és a baja–szegedi vonal. A négy irányba ágazó vasútvonalból adódóan 1911-re fontos vasúti csomóponttá válik Bátaszék. A II. világháborút követően nagyszámú sváb lakosságot telepítettek ki, helyükre felvidéki magyar és bukovinai székely családot hozva. A ki- és betelepítések okozta fájó sebek lassan behegedtek, az indulatok az évek során elcsitultak, így 1995. augusztus 19–20-án a többféle kultúrát hordozó lakosság büszkén együtt ünnepelte Bátaszék újbóli várossá avatását. Az általános iskolában a területi vonzást a zeneiskola és a tagozatos oktatás – rajz, német nemzetiségi, gyógypedagógiai osztály – gyakorolja. A II. Géza Gimnázium 1963-tól működik. 14 település – köztük Szekszárd, Baja, Bonyhád – diákjait vonzza a 0. évfolyam nyelvi előkészítő (kiemelt óraszámban idegennyelvi-informatikai képzés), a 4 osztályos gimnázium, valamint a 6 osztályos gimnázium (kiemelt óraszámban idegen nyelvi és matematikai képzés).

  Az orvosi ügyelet ellátási területe 8 településre terjed ki. Az alapellátáson kívül egyéb egészségügyi szolgálat is működik (nőgyógyászat, gégészeti rendelés, fogorvosi ellátás, fizioterápiás kezelés), 15–17 ezer beteget lát el. A gondozási központ intézményei is a térségre kiterjedően látják el a feladatokat (családsegítő szolgálat, védőnői szolgálat, idősek ellátása). A Bátaszék székhelyű Dél-Tolna Közmű Kft. több településnek biztosítja a folyamatos vízellátást, szennyvíztisztást, üzemelteti a bátaszéki regionális szennyvíztelepet. A Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet és az OTP-kirendeltség a lakosság pénz-ügyeit intézi a településen. A Bátaszék és Vidéke ÁFÉSZ tevékenysége 9 településre terjed ki. Az erdészeti tevékenység jelentős a közeli gemenci erdőnek köszönhetően. Ma is üzemel a Búzakalász Mezőgazdasági Szövetkezet. A környék ipara Bátaszéken összpontosul (Wienerberger Téglaipari Kft., BÁT-GRILL Baromfifeldolgozó Kft., Bátmetall Termelő és Kereskedelmi Kft., Bát-Malom Kft., Texconf Ipari és Kereskedelmi Kft., Alisca Bau Építőipari Kft., Közúti Építő és Szolgáltató Kft.). Kiemelkedő a település sportélete. Számos évente megrendezésre kerülő sportversenye közül a Széki Kupa Wado-Ryu karateverseny országos jellegű, a Fenyő Kupa labdarúgó-teremtorna pedig sok sportszeretőt mozgat meg. Oktatási, művelődési és szellemi központ szerepét a klubélete (nyugdíjasklubok, Székely Baráti Kör, Német Nemzetiségi Egyesület, horgászok, vadászok, Bátaszékről Elszármazottak Baráti Köre), a kulturális csoportok (pedagógus, Szent Cecília, székely és kamarakórusok, német és felvidéki tánccsoportok) és az évente visszatérő rendezvények (Géza-napi rendezvénysorozat, Orbán-napi rendezvény, szüreti mulatság, farsangtemetés, Bárdos kórustalálkozó, Romkerti esték rendezvénye a nyári hónapokban és a virágvasárnapi passiójáték, valamint a karácsonyi koncert a római katolikus templomban) növelik. A klubélet és a kulturális rendezvények otthonául a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a városi könyvtár szolgál. A Cikádor helyi újság, valamint a kábeltévén sugárzott magazinműsorok a szellemi életet erősíti. A Kálvária templom 1780-ban épült késő barokk stílusban. A Nepomuki Szent János-kápolna és -szobor barokk stílusban a XVIII. század végén létesült. A katolikus templom 83 m magas tornyával uralja a környéket, 1899–1902 között épült neogótikus stílusban. A Szentháromság-oszlopot 1794-ben állították fel. A Szűz Mária-kápolna barokk stílusban 1771-ben épült. Népi építészeti remekként tartják számon a fennmaradt oszlopos sváb házakat. A Szabadság u. 24. sz. alatt egy ilyen ház ad otthont a tájháznak. Érdekes látnivaló dr. Csanády György régészeti és néprajzi magángyűjteménye, valamint a templom oratóriumában az egyháztörténeti kiállítás. 1992 óta Bátaszék testvérvárosi kapcsolatban áll a baden-württenbergi Besigheim várossal, 1996 óta a romániai Ditróval és 1997-tól a szlovákiai Nagysallóval.