ugrás a tartalomhoz
2018. október 15., hétfő
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Kedves Látogató!


Köszöntjük a magyarországi települési önkormányzatok információs portálján! Honlapunk a 3200 hazai települési önkormányzat egyedülálló, hiánypótló adatbázisa, amely tartalmazza és közkinccsé teszi valamennyi falu és város legfontosabb közigazgatási adatait, illetve választott önkormányzati tisztviselőinek névsorát.

A helyi önkormányzatok társadalmi életünk megkerülhetetlen alapintézményei, állampolgárként, ügyfélként vagy vállalkozóként valamennyien kapcsolatba kerülünk velük. Alapvető érdekünk, hogy minél több naprakész ismerettel rendelkezzünk az egyes testületekről. Ehhez szolgál hasznos iránytűként honlapunk. A www.onkormanyzat.net oldalait böngészve azonban nem csupán száraz tényeket találhatnak, hanem számtalan településleírást is, amely közelebb viszi Önökhöz Magyarország falvait és városait, bemutatva a települések látnivalóit, nevezetességeit, mindennapi életét.

E hiánypótló adatbázis ezen túl ott lehet bárkinek a könyvespolcán is, hiszen megjelent a Magyar önkormányzatok enciklopédiája 2006–2010 című kiadványunk, amely megrendelhető a kiadónál és honlapunkon.

Bízunk benne, hogy portálunkon sok értékes információval lesz gazdagabb a Kedves Látogató!


Galisz Tamás
ügyvezető igazgató
G-mentor Kft.Tisztelt Olvasó!

A 17 esztendeje létrejött és európai kitekintésben is korszerű önkormányzati rendszer a demokratikus jogállam szilárd tartópillérének bizonyult. Működése nyomán megpezsdült a helyi közélet, jelentős helyi fejlesztési programok indultak el.

Annak érdekében, hogy ez a lendület ne törjön meg, sőt újabb lehetőségek bontakozhassanak ki, elengedhetetlen az önkormányzati rendszer folyamatos „karbantartása”, korrekciója, továbbépítése. A napirenden lévő közigazgatási önkormányzati reform ezt a munkát hivatott elvégezni.

Elhatározott szándékunk, hogy a hosszabb ideje érlelődő változtatások minden lépését a lehető legszélesebb szakmai, politikai, érdek-képviseleti konszenzusra támaszkodva tegyük meg.

A meghatározó célok és irányok tekintetében alapvetően kialakult a kívánatos egyetértés. Egyebek között a decentralizáció, a dereguláció következetes végigvitelével, a finanszírozási rendszer megújításával indokolt növelni a helyi önkormányzatok mozgásterét, lehetővé téve újabb helyi energiák felszabadítását. A reformnak ahhoz is hozzá kell járulnia, hogy érezhetően emelkedjen a helyi közszolgáltatások színvonala, helyi szinten is testet öltsön a szolgáltató állam eszméje. A feladatrendszer újrafogalmazása, a szervezeti, működési anomáliák felszámolása is segít abban, hogy önkormányzataink rugalmasabban alkalmazkodjanak az uniós tagságból fakadó követelményekhez, minél jobban hasznosítsák a megnyíló fejlesztési forrásokat.

A helyi önkormányzatok társadalmi életünk megkerülhetetlen alapintézményei. Állampolgárként, ügyfélként vagy vállalkozóként valamennyien kapcsolatba kerülünk velük. Alapvető érdekünk, hogy minél több naprakészismerettel rendelkezzünk az egyes önkormányzatokról. Az pedig nemzeti önbecsülésünk része, hogy legalább vázlatos képet alkossunk hazánk településeinek színes világáról.

Ehhez járul hozzá a Magyar önkormányzatok enciklopédiája, amelyet jó szívvel ajánlok a tisztelt olvasó figyelmébe, aki praktikus ismeretekkel gazdagodva teheti el a kiadványt. Fontosnak tartom azt is, hogy e kötetek segítséget nyújthatnak az önkormányzati, a vállalkozói és a civil szféra közötti kapcsolatrendszer elmélyítéséhez, mindennapi munkájuk hatékonyabbá tételéhez.Az ehhez hasonló kezdeményezések hozzájárulnak az önkormányzati reform sorsa szempontjából is fontos társadalmi együttgondolkodáshoz, párbeszédhez.


Bajnai Gordon
önkormányzati és területfejlesztési miniszter