ugrás a tartalomhoz
2018. április 21., szombat
© 2007–2018 Feszt-House Kft.

Hírlevél

Ön neve:

E-mail címe:

Az oldalon megjelenő cikkek forrása az

Partnereink

Partnereink

Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Pest megyei fordulója - Biatorbágy, 2013. április 20.
A Magyar Nyelvtudományi Társaság - az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával - Kárpát-medencei helyesírási versenyt hirdet 1997 óta a Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai 5-8. évfolyamos diákok számára.   A Simonyi Zsigmond helyesírási verseny azóta az egyik legszínvonalasabb, az általános iskolás felső tagozatos korosztály számára kiírt tanulmányi versenyévé nőtte ki magát.
Az iskolai fordulókat még februárban megtartottuk, a pátyi Bocskait 1-1 hatodikos, hetedikes és nyolcadikos gyerek képviselte.
Időben megérkeztünk, a rövid regisztráció után nemsokára el is kezdődött a megnyitó.
A Himnusz közös éneklése után a szervező iskola nevében az igazgatóhelyettes asszony köszöntötte a résztvevőket.
Ezután Szakadáti László, Biatorbágy alpolgármestere fejezte ki örömét, hogy ilyen sokan tisztelték meg a biatorbágyi iskolát Pest megye távolabbi területeiről is.
A vetélkedő jellegének megfelelő idézetet olvasott fel Kung ce kínai filozófustól:   - Vej herceg várja a Mestert, hogy a kormányzást átvegye.
Mi legyen az első teendője? - A szavak helyes használatának helyreállítása. (...) A bölcs mellőzi azt, amit nem ért.
Ha a szavak használata nem helyes, akkor a fogalmak értelme zavaros; ha a fogalmak értelme zavaros, nem lehet szabatosan cselekedni; ha nem lehet szabatosan cselekedni, akkor az erkölcs és a művészet nem virágzik; ha az erkölcs és a művészet nem virágzik, a büntetés értelmetlen; ha a büntetésnek nincs értelme, a nép nem tudja, hová lépjen, és mit tegyen.
A bölcs első dolga, hogy fogalmait szavakká, szavait pedig tettekké tegye.
Nem tűri, hogy szavaiban rendetlenség legyen.
Minden ezen múlik."   Lehet-e ehhez valamit is hozzátenni? Van dolga a mai Bölcsnek...
A verseny megyei fordulójának feladatai nem voltak könnyűek.
E sorok írója a nyolcadikosok tollbamondását, illetve feladatlapjait javította.
Egy-egy feladat megoldási kulcsát nézegetve, többször is egymásra néztek a zsűri tagjai: ilyen nehezeket is tudniuk kell a végzősöknek? Magam hiányoltam a feladatok közül a ly-j megkülönböztetését, amit elég nehéz helyére tenni a mai gyerekeknek.
Kb. negyed háromkor izgatottan várta már mindenki az eredményhirdetést.
Minden kategóriából az első helyezett a Kárpát-medencei döntőbe jutott.
Az iskolánkat képviselő 3 tanulóból Wlasits Gergő 8. osztályos tanuló 4. helyezést ért el, mindössze másfél ponttal elmaradva az első helyezettől! Gratulálunk, Gergő, szépen megálltad a helyed ezúttal is! Köszönettel tartozunk felkészítő tanárának, Silinginé Zentai Ida tanárnőnek!   Szabó Tibor Mihály